sâmbătă, 7 ianuarie 2017

Choucroute - varza cu carnati si cartofi

Choucroute e o mancare tipic frantuzeasca, alsaciana. Seamana putin cu varza calita sau cu varza la cuptor, dar are elemente care o deosebesc. Prima data cand am vazut-o pe meniul unui restaurant, m-am gandit ce ciudat e sa asociezi varza cu cartofii, insa combinatia e excelenta in aceasta reteta. Se foloseste varza murata, acra, iar cartofii fierti mai iau din acreala. Cand iei in furculita varza si cartof, iti dai seama ca de fapt se potrivesc.



La magazinele din Franta si din Germania se vand kituri pentru choucroute: un pachet care contine varza, 2-3 feluri de carnati si 2-3 cartofi. Noi folosim kitul si adaptam, imbunatatim cu inca 2-3 cartofi si cu inca 2-3 carnati.
Iata ingredientele (fara cantitati)
-varza murata taiata fideluta
-cartofi mici fierti  in coaja si curatati sau cartofi mari fierti taiati apoi in sferturi
-costita
-carnati sangerete
-carnati afumati sau proaspeti-frunze de dafin, piper, 2 catei de usturoi, boabe de piper
-vin alb
Cum se face - Ni s-a parut ca retetele de pe net sunt prea laborioase. Noi am scurtat. 
Pun varza taiata fideluta si zeama ei la cuptor, adaug vin alb, feliile de costita, frunzele de dafin, piperul, cateii de ustoroi intregi. O las cam 45 minute la 175 grade. Fierb cartofii in coaja, ii curat apoi, ii tai daca sunt prea mari. Pun cartofii si carnaciorii intregi. Carnatii se pot intepa ca sa nu explodeze. O las cam inca o ora. 
O portie trebuie sa aiba cate putin din fiecare: 2-3 linguri de varza, bucati de carnati, o felie de costita, 2 cartofi. Nu e o mancare grea. Deloc. Pofta buna.
Ema