vineri, 3 mai 2013

Cozonac pufos

Imi place sa gatesc, dar sa nu stau foarte mult in bucatarie. Am cautat un cozonac la care sa nu framant foarte mult si sa iasa din prima. Mi-a venit in ajutor Carmen cu reteta ei de pe blog: Cozonac fin cu mac. Pentru ca voiam doar un cozonac, am injumatatit cantitatile ei.


Am folosit: 500 g faina, 1 plic drojdie, 90 g zahar, 4 galbenusuri, 2 plicuri zahar vanilat, rom, 250ml lapte, 90 g unt, coaja rasa de la o lamaie, cacao si stafide, sare. 
Am incalzit putin laptele si am dizolvat in el zaharul. Am framantat totul si la sfarsit, cand nu mai credeam ca imi voi dezlipi mana din coca, am pus untul topit. Aluatul a devenit super moale. Dupa 1 ora la crescut, a aratat ca in poza de mai jos. Si mirosea extraodinar.


Am intins o foaie. Am amestecat 3 linguri de cacao cu 2 linguri de zahar si putina apa si am intins amestecul pe foaie. Stafide pe deasupra.


Am avut ajutor la framantat.


Tavi de cozonac nu am. Asa ca am folosit o tava de jena dreptunghiulara si una rotunda. In cea deptunghiulara am pus cozonacul asemeni unui carnacior.
In cea rotunda am facut trandafiri: fasiile de aluat taiate mai subtiri si rulate. Puse impreuna arata ca un trandafir.




Iar am lasat cozonacii la crescut. Vreo ora. Au devenit uriasi.



La cuptor au stat tot vreo ora. La foc mic.


Si gata. Mirosea perfect. A sarbatoare. A dulce si aromat. Si a liliac.


Copilul nu a rezistat.



Paste fericit.
Ema