duminică, 11 septembrie 2011

Mancare de bame / Okra Stew

Mie personal imi plac bamele. Port in minte o tocanita din copilarie, o tocanita cu bame. Mi s-a parut atat de buna, minunata, incat peste multi ani am incercat sa fac. Mi-a iesit ... lipicioasa. Cred ca am mai facut de cateva ori si nu am avut un rezultat reusit. De data acesta insa, a fost altfel. Pentru ca m-am documentat sa aflu secretul.

Jumatate de kg de bame mari (cele mici nu lasa substanta lipicioasa), o ceapa, lamaie, un morcov si bulion.

Am pus la fiert apa cu sare si otet. Am taiat bamele in bucatele ( am citit ca nu se face asa, deoarece vor fi lipicioase, dar am citit asta dupa ce tocanita mea era gata) - mi s-au parut prea mari ca sa le las asa - si le-am dat un clocot scurt in apa cu otet. Le-am clatit de vreo 3 -4 ori in apa rece, le-am lasat sa stea in apa si iar le-am clatit, si cand m-am plictisit de atata clatit le-am lasat in apa rece cu otet. Na !
Apoi am urmat pasii obisnuiti pe care-i stie toaaaaaata lumea: am calit ceapa cu morcov, am potrivit de sare, am adaugat bulion si putina zeama de lamaie si spre sfarsit am pus bamele. Am lasat mancarea sa dea un clocot, doua si GATA.

Intentia mea a fost sa fac mancare de bame cu carne. Apoi m-am gandit: daca nu-mi iese tarasenia ... voi avea o tocanita de tocanita. Asa ca am facut friptura separat si bamele separat.

Iar friptura .... Un deliciu: pipet de pui taiat bucatele mai mici;fiecare bucata invelita in bacon. Lasate frumusel la cuptor la rumenire (sare, piper si alte mirodenii stiti voi) si stropite din cand in cand cu zeama de lamaie.