marți, 4 ianuarie 2011

Placinte cu varza - turtle cabbage pies


Cand eram copil, mamaia facea placinte cu varza acra si hulubasi. Le facea de Craciun si de Anul Nou. Placintele erau o NEBUNIE: nici dulci, nici sarate, facute pachetele, cu ravase si banuti inauntru. De multe ori cautam numai ravasele si banutii si mancam numai varza. Mamaia ma certa ca procedez chiar asa, dar ... asta era farmecul. Acum vreo 8 ani am incercat si eu sa fac placinte cu varza. Surpriza! Chiar mi-au iesit. Iar acum, m-am hotarat sa le fac din nou (pentru ca am avut mai muuult timp liber). Reteta e chiar usoara; am gasit-o pe internet si am adaptat-o putin. Si formele le-am luat tot de pe internet - ca sa fie mai funny pentru copilita noastra. Si chiar a fost. Desigur, la framantat nu au lipsit membrii familiei: tati care se lauda acum ca placintele au iesit minune pentru ca el a framantat si copilita, care zice ca ea le-a facut.




Iata reteta
500g faina, 1 plic drojdie instant, 250 ml lapte cald, 2 oua, un galbenus pentru uns placintele, 50 ml ulei, varza acra - cam 300g, sare, zahar, coaja de lamaie verde, un praf de scortisoara.
Am amestecat faina, drojdia, laptele - in care am dizolvat vreo 2 linguri de zahar, 2 oua, coaja de lamaie verde rasa, ulei - am amestecat pana am obosit; a iesit una luat super parfumat. Apoi a venit si tati si a mai framantat si el. Am lasat aluatul la dospit 1 ora. Am clocotit varza acra de 2 ori si am aruncat apa - ca sa nu mai fie asa acra, desigur - ca ti se incretea parul de apriga ce era. Apoi am pus-o la calit cu o lingura de ulei, praful de scortisoara si zahar dupa gust. Adica mie imi place varza acra, da mai dulce. Si am calit-o pana s-a facut aurie si foarte putin uscata si crocanta. Am framantat iar aluatul  - sucitor nu am avut, dar am folosit tubul de frisca; si ne-am impartit sarcinile: tati a taiat rotocoale de aluat, eu faceam placintele, copilita avea botul ei de aluat la care se muncea nespus - si tot mult ii muncea si gurita, care nu-i tacea o clipa. Am uns placintele cu galbenus si le-am pus la foc (pe tava unsa) vreo 25-30 minute, la 375grade F.
Ideea de turtle am luat-o de aici: http://grapefruits.wordpress.com/2010/06/30/varzari-hulubasi-si-baietei/. Multumesc autoarei blogului.